Malkinės ir anglinės lauko kepsninės – kaip išsirinkti?

Nusprendę įsigyti lauko kepsninę ar grilių, iš anksto pagalvokite, ką ketinate gaminti ir kaip dažnai tai darysite. Malkomis ir anglimi kūrenamos kepsninės ir griliai užtikrina puikų maisto skonį ir visų pamėgtą dūmo aromatą, tačiau vieno atsakymo, kuri lauko kepsninė yra geriausia, paprasčiausiai nėra. Viskas priklauso nuo jūsų pomėgių ir laiko, – ar gamindami mėgstate eksperimentuoti, o gal ieškote praktiško sprendimo, su kuriuo maisto ruošimas užtruktų gerokai trumpiau? 

Ką ir kaip ketinate kepti?
Mėsos gamybos ekspertai teigia, kad kepimas gali būti vykdomas dviem pagrindiniais būdais, t. y. tiesiogiai (grilinant), kai mėsa kepama tiesiai virš žarijų, arba netiesiogiai (barbekiu), kai mėsa kepama ilgą laiką karštuose dūmuose. Nuo to, ką ketinate kepti, priklausys ir kepsninės pasirinkimas. Jei dažniausiai ketinate kepti tiesioginiu būdu ir svečius vaišinti greitai paruošiamais (nuo pusvalandžio iki valandos) kepsniais, šašlykais, mėsainiais ir kitais tradiciniais patiekalais, jums reikės paprastesnio tipo kepsninės. Puikus pasirinkimas – standartiniai griliai su dangčiu, kūrenami malkomis ar anglimis. Ilgai ruošiamiems BBQ patiekalams, gaminamiems daugiau nei kelias valandas, pvz., kiaulienos šonkauliams, reikės sudėtingesnės, rūkymui pritaikytos įrangos. Tiesa, šiandien galima įsigyti ir pakankamai universalių kepsninių, leidžiančių ruošti maistą tiek vienu, tiek kitu būdu, – šiuo atveju rekomenduojamos apvalios formos anglimi kūrenamos „Kamado“ tipo kepsninės

Kur kepsninė bus naudojama?
„Vilpros“ ekspertai primena, kad renkantis kepsninę, reikėtų atsižvelgti ir į tai, kur ji bus naudojama, pvz., „Kamado“ tipo kepsninės yra vertinamos dėl savo universalumo ir galimybės ruošti įvairius patiekalus, tačiau dažniausiai joms reikia gana daug vietos, todėl jos rekomenduojamos žmonėms, turintiems nuosavą kiemą ir galintiems kepsninę laikyti terasoje. Šiandien galima įsigyti ir nedidelio dydžio „Kamado“ kepsnines, tačiau jos nebus praktiškas pasirinkimas didesnei žmonių kompanijai.
Jei mėgstate keliauti, optimalus sprendimas – nedidelio svorio, kompaktiško dizaino malkinės ar anglinės kepsninės ar griliai, leidžiantys maistą ruošti ten, kur jums patogu. Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad tokios kepsninės reikalauja kiek sudėtingesnės priežiūros, be to, reikia išmanyti ir tam tikras jų naudojimo taisykles, pvz, po kepimo anglimi kūrenamų kepsninių negalima užlieti vandeniu. 

Malkinės kepsninės / griliai
Malkomis kūrenamos kepsninės ir griliai vertinami dėl puikaus paruoštų patiekalų aromato – natūrali mediena ir ugnis kepsniams suteikia ypatingą skonį ir dūmo kvapą. Jei ieškote patikimo, ilgaamžio produkto, siūlome išbandyti prancūzų gamintojų „Invicta“ ketines malkomis kūrenamas lauko krosnis, užtikrinančias greitą ir tolygų šilumos perdavimą. Šios krosnys puikiai tinka kepsnių, picų, duonų, mėsainių ir kitų lietuvių pamėgtų patiekalų ruošimui. Subtilaus dizaino įranga traukia aplinkinių žvilgsnius ir namų erdvei suteikia stilingo jaukumo. Vis dėlto malkomis kūrenamos krosnys reikalauja gana sudėtingos priežiūros, o jų skleidžiami dūmai gali erzinti kaimynus. Norime atkreipti dėmesį, kad paprastai malkinės kepsninės gali būti kūrenamos ir anglimis, tačiau, kad būtumėte tikri gaminio universalumu, aptarkite tai su pardavėju.

Anglinės kepsninės / griliai
Tai vienas populiariausių pasirinkimų, užtikrinantis gana greitą ir patogų kepsnių ruošimą. Nors anglimi kūrenamos kepsninės negali suteikti tokio dūmo kvapo, kokį malkinės krosnys, ant anglių ruoštas maistas yra vertinamas dėl puikaus savo skonio. Anglinės kepsninės puikiai tinka kiaulienos, vištienos ir žuvies patiekalų ruošimui, o jose iškepti patiekalai yra lengvai rūkyti. Siekiant aukščiausių rezultatų visuomet rekomenduojama rinktis tvirtos konstrukcijos kepsnines ir grilius, pirmenybę skiriant reguliuojamo aukščio įrangai (kad galėtumėte kontroliuoti kaitrą), pvz., „Invicta“ kepsnines su kelių lygių iešmų aukščio reguliavimo funkcija. Kalbant apie anglinių grilių trūkumus, paprastai minimas didelis pelenų kiekis, taip pat nuo anglies juoduojančios rankos ir šiek tiek nepatogus anglinių grilių valymas.

„Kamado“ tipo kepsninės
Šiuo metu itin didelio pirkėjų dėmesio sulaukia anglimi kūrenamos „Kamado“ tipo kepsninės, leidžiančios labai tiksliai reguliuoti oro srautą ir temperatūrą. „Kamado“ puikiai susitvarko praktiškai su bet kokioms užduotims: ne tik tradicinių šašlykų, mėsainių ar kepsnių ruošimu, bet ir picų, blynų, duonos kepimu. Be to, „Kamado“ tipo kepsninėse mėsa gali būti ne tik kepama, bet ir rūkoma. Šias kepsnines rekomenduojama rinktis žmonėms, kurie pageidauja profesionalesnio rezultato, turintiems daugiau laiko ir kantrybės, taip pat tais atvejais, kai maistas yra ruošiamas nedideliam kiekiui žmonių. Kalbant apie „Kamado“ tipo kepsninių trūkumus paprastai minima gana didelė šių kepsninių kaina, be to, priklausomai nuo modelio, kai kurios jų yra mažiau atsparios lauko sąlygoms, todėl esant prastesniam orui turi būti laikomos namo viduje arba apgaubiamos specialiu uždangalu.

Ką dar privalu įvertinti?
Tai, kaip ruošiame maistą ir kokius reikalavimus maisto gamybai keliame, gali stipriai skirtis, todėl, siekdami skaniausio rezultato ir geriausiai praleisto laiko gamtoje, nepamirškite dar kelių smulkmenų.
DYDIS. Kepsninės / griliaus dydis priklauso nuo to, kokio dydžio kompanijai ketinate ruošti maistą. Jei gyvenate dviese ir nemėgstate išvykų su būriu draugų, rinkitės mažesnio dydžio kepsninę, atitinkančią kelių žmonių poreikius. Jei turite didesnę šeimą ar mėgstate leisti laiką su draugais, rinkitės didesnę kepsninę, pasižyminčią didesniu kepimo plotu. Tokiose kepsninėse patogiai sutalpinsite tiek pagrindinį patiekalą, tiek garnyrą. Iš kitos pusės, jei turite nuosavą kiemą, didesnė kepsninė tikrai nepamaišys, nes užsukus netikėtiems svečiams visuomet turėsite galimybę paruošti daugiau nei kelias porcijas kepsnių. Jei mėgstate keliauti, rinkitės kompaktiško dydžio kepsninę, kurią galėtumėte nesunkiai transportuoti automobiliu. Šiuo atveju svarbu įvertinti ir kepsninės mobilumą, todėl rekomenduojame rinktis kepsninę ar grilių su ratukais.
GAMYBINĖS MEDŽIAGOS. Jei norite įsigyti ilgaamžį grilių, kuriuo džiaugsitės ne vienerius metus, būtinai atkreipkite dėmesį į jo gamybos medžiagas. Viena universaliausių ir tvirčiausių medžiagų yra ketus. Tai itin tvirta ir aukštoms temperatūroms atspari medžiaga, puikiai tinkanti maisto ruošimui. Be to, emaliu padengtas krosnių paviršius suteikia kepsninei išskirtinio žavesio ir elegancijos.
VALYMAS. Prieš įsigydami kepsninę ar grilių, pasidomėkite jo valymo ir priežiūros darbais. Tiek angliniai, tiek malkiniai griliai ir kepsninės reikalauja gana sudėtingo valymo, kurio nerekomenduojama atidėlioti. Priklausomai nuo konkretaus modelio, kai kurios kepsninės yra valomos rankiniu būdu, o kai kurių kepsninių elementai gali būti plaunami ir indaplovėje.
DIZAINAS. Kepsninės ir griliaus dizainas atlieka svarbią reikšmę. Visų pirma, grilius turi ne tik derėti prie bendros jūsų kiemo atmosferos, bet ir būti patogus naudoti. Iš tiesų, kiekvienas dizaino sprendimas yra paremtas praktiškumo klausimu, todėl griliaus išvaizdą vertinkite atsakingai. Pavyzdžiui, jei grilius turi galimybę reguliuoti jo kojelių aukštį, tai užtikrins įrangos stabilumą ant nelygaus paviršiaus, o dvigubo metalo griliaus dangtis kur kas geriau sulaikys šilumą.
PRIEDAI. Kepsninėms ir griliams skirta priedų pasiūla gali iš tiesų nustebinti. Kuo daugiau priedų, tuo patogiau bus įrangą naudoti. Svarbiausiais grilio priedais yra laikomos kepimo grotelės, termometras, žnyplės ir maisto laikymo lentynėlės.

Platus „Vilpra“ asortimentas individualiems jūsų poreikiams
Lauko kepsninių ir grilių pasirinkimo galimybės iš tiesų plačios. Tinkamai priimtas sprendimas sukuria idealias sąlygas ne tik maloniam laisvalaikiui lauke, bet ir duoda galimybę mėgautis gardžiausiais griliaus patiekalais. Tiek griliaus pasirinkimas, tiek jo naudojimas ir priežiūra gali kelti gana daug klausimų, todėl kviečiame kreiptis į mūsų konsultantus, kurie, įvertinę jūsų poreikius, padės išsirinkti ilgaamžę, praktišką ir patogią lauko kepsninę ar grilių. Susisiekite su mumis telefonu, el. paštu arba atvykite į jums patogiausią „Vilpros“ saloną.